Reklama
  • Piątek, 12 lutego (08:05)

    Medaliony schabowe w winnym sosie

Składniki 5 plastrów schabu duża cebula, 30 dag świeżych pieczarek, 50 ml wytrawnego białego wina, szkl. śmietany słodkiej 22 proc., 3 łyżki masła, przyprawa do schabu z majerankiem i czosnkiem, sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie 40 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 5 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacinam w kilku miejscach przy brzegach (dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu). Oprószam z każdej strony przyprawą do schabu.

Reklama

2. Na patelni rozpuszczam masło, rozkładam mięso i smażę je z każdej strony po kilka minut. Przekładam do rondla.

3. Na tłuszczu z mięsa podsmażam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przekładam je do rondla z mięsem, podlewam winem i dolewam 150 ml wody.

4. Duszę schab do miękkości (ok. 20 min), następnie wlewam śmietanę, doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zestawiam z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:medaliony | koszt | przepis | Medalion | medalion

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.