Reklama
  • Piątek, 26 września 2008 (16:02)

    Medaliony po sycylijsku

Włoski przysmak.

Zdjęcie

Medaliony po sycylijsku /Smacznego
Medaliony po sycylijsku
/Smacznego
Składniki na 4 porcje: - 4 grube kotlety schabowe (po ok. 20 dag),
- po 1 pęczku świeżego tymianku i oregano,
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- po 1 łyżce masła i mąki,
- 50 dag gęstego soku pomidorowego,
- 3 łyżki małych czarnych oliwek,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru

Przygotowanie:

Reklama

- Kotlety i zioła umyć, osuszyć. Plastry mięsa obwiązać nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso z obu stron. Zmniejszyć płomień i smażyć kotlety jeszcze 15 minut.
- Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Cały czas mieszając, dolać sok pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub kieliszkiem czerwonego wina. Dodać osączone oliwki i resztę posiekanych ziół, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. - Na talerzach ułożyć medaliony, polać sosem pomidorowym. Udekorować zieleniną (np. listkami bazylii). Dobrym dodatkiem będzie oczywiście makaron, np. duże muszle lub wstążki, ale także jeszcze szybszy w przygotowaniu kuskus.
ok. 570 kcal
ok. 30 minut

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag boczku bez kości i skóry, 1/2 kg małych jabłek , 1/2 kg niedużych cebulek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, olej, bulion z kostki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.