Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2011 (15:11)

    Marynowane żeberka z sałatką ziemniaczaną - w 75 minut

Sezon na grilla czas zacząć.

Zdjęcie

Marynowane żeberka z sałatką ziemniaczaną /Smacznego
Marynowane żeberka z sałatką ziemniaczaną
/Smacznego

Składniki na 4-6 porcji:

- 1 papryczka chili,
- 3 gałązki rozmarynu,
- 5 łyżek octu balsamicznego,
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek,
- 5 łyżek sosu Worcester,
- 2-3 łyżki miodu,
- 2 łyżki keczupu,
- pieprz,
- 1,5 kg żeberek,
- 800 g ziemniaków,
- por,
- 70 g boczku,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżki octu winnego białego,
- 1-2 łyżki średnio ostrej musztardy,
- sól, cukier

Przygotowanie:

Na marynatę: Zmieszać ocet balsamiczny, 5 łyżek oleju, sos Worcester, miód, keczup, pokrojone w krążki chili, posiekany rozmaryn. Doprawić pieprzem. Żeberka zalać marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Od czasu do czasu obracać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pora pokroić w plastry, boczek w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko, dodać pora, smażyć ok. 2 minuty.
Bulion, ocet winny, musztardę, sól i pieprz, zagotować, przelać do miski, do marynaty włożyć poprzekrawane ziemniaki i odstawić na co najmniej godzinę.
Żeberka wyjąć z marynaty, posolić, opiec na rozgrzanym grillu, ułożyć na tackach do grillowania i piec jeszcze 25 minut, od czasu do czasu smarując marynatą. Sałatkę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem i podawać do żeberek.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: 30 dag udźca wieprzowego, sól, szczypta mielonej słodkiej papryki, szczypta oregano, pół łyżeczki tłuczonego kminku l pieprz, szczypta mielonego chili, 2 łyżki oleju + do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.