Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Łopatka z fasolą, pieczarkami i makaronem

Składniki na 6 porcji: 60 dag łopatki wieprzowej, 1 szkl. fasoli Piękny Jaś, 2 średnie cebule, 6 średnich pieczarek, 1 l bulionu warzywnego, 20 dag grubego makaronu, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki wódki, 1 gałązka rozmarynu, olej, sól, pieprz.

Reklama

1. Fasolę wsyp do garnka, zalej 3 szkl. zimnej wody. Przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (ok. 60 min), dodając pod koniec gotowania sól do smaku.

2. Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kosteczkę. Cebulę obierz, potnij w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso, oprósz solą i pieprzem, przełóż do rondla.

Na patelni zeszklij natomiast cebulę. Dodaj pieczarki, oprósz solą i pieprzem, smaż ok. 5 min. Przełóż do mięsa. Składniki w rondlu zalej gorącym bulionem. Dodaj wódkę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Rondel przykryj i duś gulasz na małym ogniu ok. 50 min.

3. Do mięsa włóż ugotowaną fasolę. Gulasz ew. zagęść łyżką mąki rozmieszanej w 1/4 szkl. zimnej wody. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Odcedź. Gorący włóż do gulaszu (już go nie gotuj). Wsyp opłukaną, drobno posiekaną natkę pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pieczarki | Ja | Pi | pi | łopatka | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg karkówki, 20 dag małych pieczarek, 1 por, po kilka małych marchewek i pietruszek (mogą być z kawałkiem natki),10 dag sera żółtego, np. gouda, 1/2 szkl. bułki tartej, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.