Reklama
  • Piątek, 18 października 2013 (09:05)

    Łopatka w galarecie z warzywami

Doskonała przekąska, niezbędny składnik mojego zimnego bufetu. Można ją przygotować w różnych dekoracyjnych foremkach.

Składniki: 1 kg chudej łopatki wieprzowej, marchewka, łyżka vegety, po kawałku selera, pora i pietruszki, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, op. żelatyny (na 2 litry wody), kilka gałązek natki

Reklama

Przygotowanie: Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj. Do garnka wlej około 3 litrów wody, zagotuj. Włóż łopatkę, warzywa, dodaj vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa, zdejmując szumowiny (marchewkę wyjmij wcześniej).

Mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w kostkę. Wywar przelej przez sito, odmierz 2 litry, ostudź. W pół szklanki wywaru namocz żelatynę. Po 10 min podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, połącz ją z pozostałym wywarem. Przygotuj foremki (np. do babeczek), napełnij warzywami i gałązkami natki, zalej małą ilością wywaru. Gdy stężeje, dodaj mięso, zalej wywarem, schłodź (3 godziny).

Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,40 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:z | łopatka

Zobacz również

  • Po prostu pyszne dzięki przyprawom i ciekawym dodatkom Składniki: kg żeberek, łyżka przyprawy do żeberek z miodem, 2 łyżki mąki, łyżka smalcu, 2 marchewki, biała część pora, pietruszka, 1/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.