Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (13:05)

    Łopatka rolowana

Składniki na 12-14 porcji: 1,2 kg łopatki (ew. karkówki bez kości), 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 10-14 ziarenek kolendry, 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, sól, olej do obsmażenia.

1. Czosnek obierz, drobno posiekaj. W moździerzu utrzyj ziarenka pieprzu i kolendry, wymieszaj w miseczce z czosnkiem, musztardą, octem i natką. Dolej 2-3 łyżki oleju, wymieszaj na gęstą masę. W oddzielnej miseczce utrzyj miód z ostrą papryką.

2. Mięso umyj i wytrzyj. Natnij głęboko wzdłuż – uważaj, by nie przeciąć na dwie części! Rozłóż na płasko, rozbij lekko tłuczkiem. Posmaruj masą z pieprzem. Zwiń w roladę i obwiąż ciasno bawełnianym sznurkiem.

Reklama

Mięso z wierzchu posmaruj miodem z papryką. Połóż na półmisku i przykryj folią. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

3. Roladę włóż w rękaw pieczeniowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 90 minut. Pokrój na plastry po ostudzeniu. Podgrzewaj w sosie z pieczenia.

Nie tylko z ziemniakami!

•Kopytka dyniowe – efektownie wyglądają i świetnie smakują.

Po 50 dag upieczonej dyni i ugotowanych ziemniaków zgnieć tłuczkiem. Połącz z 2 jajkami, 15 dag mąki, 1/2 szkl. żółtego sera i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formuj kluseczki i gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną.

•Pieczone bataty – czyli inaczej słodkie ziemniaki.

1 kg batatów umyj, osusz i pokrój na równe kawałki, np. efektownie wyglądające po upieczeniu ćwiartki. Oprósz je solą morską i posmaruj oliwą. Wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i piecz w 200ºC przez 40 minut. Pod koniec posyp bataty suszonym tymiankiem.

Naj
Więcej na temat:Nie | pra | kopytka | mi | łopatka

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.