Reklama
  • Środa, 31 lipca 2013 (13:17)

    Leczo z cukinią

SKŁADNIKI: 50 dag schabu bez kości, mąka, szklanka solonych orzeszkow ziemnych, przyprawa kucharek, pieprz, chili, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, cebula, średnia cukinia, 2 średnie papryki lub jedna duża, 2 łyżki czerwonej soczewicy, kurkuma, mielony kminek, 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki, olej.

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz kucharkiem, chili, pieprzem oraz mąką. Orzeszki rozdrobnij blenderem.

2. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Wsyp orzeszki, dodaj musztardę, kminek, kurkumę i smaż razem ok. 5 minut.

3. Pokrój cebulę, podsmaż i dodaj do mięsa. Cukinię obierz, pokrój w kostkę (z dużych okazów usuń najpierw pestki). Podsmaż ją na tłuszczu z cebuli, dołóż do mięsa. Włóż także pokrojone papryki, wsyp soczewicę. Wlej szklankę gorącej wody, nakryj naczynie i duś na małym ogniu ok. 40 minut.

4. Kiedy mięso jest już miękkie, przypraw potrawę jeszcze raz do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą lub natką. Podaj z ziemniakami albo ryżem.

Agata Brzana z Iwonicza Zdroju

Takie jest życie
Więcej na temat:leczo | z | cukinia

Zobacz również

  • Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, po pół łyżeczki ziaren kolendry, kardamonu i goździków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, 3 łyżki miodu, 50 ml alkoholu, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 150 ml wina... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.