Reklama
  • Wtorek, 22 września 2009 (16:12)

    Kujawski schab pieczony w mleku

Z kuchni polskiej.

Zdjęcie

Kujawski schab pieczony w mleku /Smacznego
Kujawski schab pieczony w mleku
/Smacznego
Składniki na 8 porcji:

- 1,5 kg schabu bez kości,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 l mleka,
- sól, biały pieprz,
- natka, listki sałaty,
- łyżka mąki,
- puszka brzoskwiń,
- 1/2 słoiczka żurawiny,
- 2 saszetki ryżu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki kukuryszy z puszki

Reklama

Przygotowanie:

Schab natrzyj solą, odstaw na godzinę. Następnie ułóż w brytfance obłóż plasterkami czosnku i zalej wrzącym mlekiem. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Aby nie dopućcić do wyparowania mleka, stale dolewaj nowe. Ugotuj ryż. Wsyp z saszetek, wymieszaj z przepłukanymi rodzynkami i kukurydzą. Osącz brzoskwinie, połówki napełnij żurawiną. Gotowy schab wyjmij, sos przecedź, zagotuj, zagęść mąką, rozprowadzopną w niewielkiej ilości wody, mieszając ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Pośrodku półmiska udekorowanego natką ułóż pieczeń, dekoracyjnie odetnij 2-3 plastry. Z jednej strony umieść ryż, z drugiej ustaw brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry miąsa polej niewielką ilością sosu. Resztą sosu ustaw obok w sosjerce, udekoruj natką. Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny
Czas pieczenia schabu 1 godzina
1 porcja zawiera 620 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki l 3 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 50 dag pomidorków cherry, 200 ml śmietany 18 proc., 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.