Reklama
  • Środa, 31 lipca 2013 (13:10)

    Kotlety z szynką i wonną szałwią

Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe (po ok. 15 dag) 3 gałązki szałwii, 4 plasterki szynki (najlepiej dojrzewającej parmeńskiej albo westfalskiej), 20 dag zielonego groszku, 1 ogórek, 1 czerwona papryka, 1 szalotka, 3 łyżki octu winnego, 5 łyżek oleju, cukier, sól, pieprz

Przygotowanie: Zielony groszek ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Ogórek umyj, potnij wzdłuż w cienkie plasterki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, pokrój w paseczki. Szalotkę obierz, posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki.

Reklama

Ocet winny wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej 3 łyżki oleju. Ubij na jednolity sos. Polej nim sałatkę. Przemieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby wszystkie smaki się połączyły. W tym czasie kotlety opłucz, osusz, lekko rozbij. Mięso oprósz solą i pieprzem. Na każdym płacie schabu połóż plasterek szynki oraz po kilka listków szałwii.

Kotlety złóż na pół, zepnij wykałaczkami. Rozgrzej resztę oleju. Włóż mięso. Smaż je po 3–4 minuty z każdej strony. Kotlety podawaj z dodatkiem przygotowanej sałatki i np. smażonych ziemniaków.

Naj
Więcej na temat:kotlety | ocet | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki l 3 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 50 dag pomidorków cherry, 200 ml śmietany 18 proc., 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.