Reklama
  • Czwartek, 3 marca (11:00)

    Kotlety z kapuścianym farszem

Składniki na 4 porcje: 4 plastry surowej szynki (po ok. 15 dag każdy), 20 dag solonych precli, 20 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 3-4 gałązki majeranku, 1 kg ziemniaków, 20 dag kwaszonej kapusty, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 5 łyżek oleju, 1 łyżka masła, 250 ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Reklama

1. Precle pokrusz. Cebulę obierz, posiekaj. 5 dag boczku pokrój w kostkę, a resztę w paseczki. Majeranek opłucz, osusz, oderwij listki, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w osolonej wodzie.

2. Rozgrzej łyżkę oleju, zrumień na nim kostki boczku i cebulę. Dodaj kapustę oraz posiekany majeranek. Chwilę podsmaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Szynkę opłucz, osusz, rozbij. Mięso posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nim kapuściany farsz. Kotlety złóż na pół. Oprósz mąką. Panieruj w roztrzepanych jajkach i okruszkach.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je na złoty kolor przez 6-8 minut. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, utrzyj z mlekiem i masłem. Przypraw gałką muszkatołowa. Paseczki boczku zrumień na pozostałym oleju.

Kotlety oraz piure ziemniaczane wyłóż na talerze. Posyp zrumienionymi paseczkami boczku. Przed podaniem danie udekoruj odłożonym majerankiem.

Przygotowanie ok. 40 minut. 1 porcja 910 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kotlety | z

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: ok. 1 i ½ kg surowego boczku (gruby kawałek ze skórą), ¾ szklanki mleka, 2 precle piwne (ok. 20 dag), 1 jajko, ½ pęczka natki pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.