Reklama
  • Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 (10:00)

    Kotlety wieprzowe z szynką i żółtym serem

Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety wieprzowe ze schabu bez kości ● 4 plasterki szynki ● 4 plastry żółtego sera do zapiekania np. gouda, edamski ● sól i pieprz ● 1 jajko ● pół szklanki śmietany ● 4 łyżki bułki tartej ● 4 łyżki mąki ● tłuszcz do smażenia

1. Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Na każdym kawałku kładziemy po jednym plastrze szynki i żółtego sera, a następnie składamy na pół. Brzegi lekko zbijamy tłuczkiem, by dobrze przylegały do siebie.

2. Na talerzu mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko miksujemy ze śmietaną. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w śmietanie z jajkiem, a na koniec w bułce tartej.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim obustronnie kotlety, przenosimy do naczynia żaroodpornego i na kilka minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC.

Mięso podajemy np. z pieczarkami duszonymi na maśle, konfiturą żurawinową do mięs albo z pikantną sałatką z różnokolorowej papryki i pomidorów.

Schab można też serwować ze słodkimi owocami, na przykład z ananasem lub brzoskwiniami z puszki.

Więcej na temat:kotlety | schab | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: • kg schabu bez kości • pół kg jabłek (np. szarej renety) • pół szklanki rodzynek • po 2 łyżki masła i bułki tartej • sól • pieprz • cukier • 2 łyżki majeranku •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.