Reklama
  • Poniedziałek, 2 stycznia 2012 (00:08)

    Kotlet schabowy w miodzie

Z ryżem i duszonymi owocami.

Zdjęcie

Kotlet w miodzie   /Smacznego
Kotlet w miodzie  
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 kotlety schabowe,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 winne jabłko,
- gruszka i kilka wisienek z kompotu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić, skropić 1 łyżką soku z cytryny i oprószyć solą. Wstawić (pod przykryciem) na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim jabłka. Gruszkę i wisienki odsączyć z kompotu, dodać do cząstek jabłka. Chwilę smażyć razem (uważać, aby owoce nie rozpadły się). Posłodzić.
Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Tą mieszaniną posmarować kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu dusić je jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Podawać gorące z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● 4 kotlety schabowe bez kości ● 1/3 główki młodej kapusty ● 2 pomidory ● 2 łyżki posiekanego koperku ● jajko ● bułka tarta do panierowania ● sól ● pieprz ● olej do smażenia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.