Reklama
  • Wtorek, 9 lutego 2010 (13:54)

    Kotlet schabowy w miodzie

Doskonałe z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.

Zdjęcie

Kotlet w miodzie /Smacznego
Kotlet w miodzie
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

- 4 kotlety schabowe,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju,
- 1 winne jabłko,
- gruszka i kilka wisienek z kompotu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- sól, biały pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

Kotlety opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić, skropić 1 łyżką soku z cytryny i oprószyć solą. Wstawić (pod przykryciem) na 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim jabłka. Gruszkę i wisienki odsączyć z kompotu, dodać do cząstek jabłka. Chwilę smażyć razem (uważać, aby owoce nie rozpadły się). Posłodzić. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Miód wymieszać z pozostałym sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Tą mieszaniną posmarować kotlety pod koniec smażenia. Na małym ogniu dusić je jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Podawać gorące z duszonymi owocami i ryżem na sypko lub makaronem.
Czas przygotowania 35 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.