Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Kotleciki z kostką

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg żeberek, 1 duża cukrowa cebula, 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 mały por (biała część), 1 mała cukinia lub bakłażan, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, oregano i majeranku, szczypta zmielonego kminku i gałki muszkatołowej, sól, czarny pieprz, 4 łyżki oleju, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

1. Żeberka umyj, osusz i pokrój na porcje (po 1-2 kostki). Warzywa obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki - cebulę w piórka, ziemniaki na ćwiartki, marchewki i por na ok. 2-cm kawałki, cukinię na plastry i na ćwiartki, a czosnek posiekaj. Olej wymieszaj z przyprawami, polej osobno mięso i wymieszane warzywa.

Reklama

2. Żeberka wyłóż do brytfanki lub na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut bez przykrycia. Co pewien czas obracaj żeberka i podlewaj je powstającym sosem.

3. Po tym czasie dołóż rozdrobnione warzywa i piecz jeszcze 40 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie i zrumienione). Pod sam koniec dodaj umyte i osuszone gałązki rozmarynu (dla aromatu).

100 min., 2,90 zł, 340 kcal.

Żeberka można zamarynować w przecierze pomidorowym z odrobiną sosu sojowego.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.