Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Kotleciki z kostką

Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu wieprzowego z kością, 2 łyżki oleju, 10 dag suszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego, 10 dag sera mozzarella, sól, mielony czarny pieprz.

1. Schab wieprzowy oczyść z błonek, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie mięso poporcjuj, pozostawiając przy każdym plastrze kostkę.

Reklama

2. Kotlety połóż na desce, rozbij z obu stron, natrzyj starannie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż krótko kotlety z obu stron.

3. Osącz olej z suszonych pomidorów, wymieszaj go z posiekanym czosnkiem. Kotlety wieprzowe przełóż do brytfanny. Posmaruj je mieszanką czosnku niedźwiedziego z olejem. Na wierzchu rozłóż osączoną z zalewy i pokrojoną w plastry mozzarellę.

4. Brytfannę wstaw do piekarnika. Piecz kotlety około 5 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie dodaj do brytfanny suszone pomidory. Zapiekaj całość kolejne 5 minut.

Gotowe danie możesz podawać z pieczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym i surówką z młodych warzyw albo uduszoną marchewką.

Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 kotlety ze schabu, 2 marchewki pokrojone w słupki, 2 garści świeżych listków szpinaku, 4 grubsze paski żółtego sera, 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią, szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.