Reklama
  • Wtorek, 14 kwietnia 2015 (15:05)

    Kolorowe schabowe z kostką

Składniki: Cebula, ząbek czosnku, 4 pomidory, 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 25 dag), 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 10 dag mozzarelli, 1-2 gałązki bazylii, świeże zioła do dekoracji.

Reklama

1 Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i posiekać albo przepuścić przez praskę. Pomidory umyć, wytrzeć. Trzy pomidory pokroić w niedużą kostkę, a jeden w plasterki. Kotlety schabowe z kostką opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

2 Na żaroodpornej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kłaść kotlety, smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.

3 Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić je. Następnie dołożyć kosteczki pomidorów. Dusić razem 4 minuty.

4 Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Kotlety ponownie włożyć na patelnię z sosem pomidorowym. Każdy kotlet przykryć plasterkiem pomidora oraz plastrem mozzarelli. Posypać listkami bazylii. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 10 minut. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami.

Życie na gorąco
Więcej na temat:cebula | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, po pół łyżeczki ziaren kolendry, kardamonu i goździków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, 3 łyżki miodu, 50 ml alkoholu, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 150 ml wina... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.