Reklama
  • Wtorek, 10 marca 2015 (10:05)

    Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym

Skład na 6 porcji: Kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej, sól Gulasz: 700 g łopatki wieprzowej, 2 duże cebule, ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu, szklanka bulionu, łyżka przecieru pomidorowego, listek laurowy, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz czarny

1. Kluski: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól, zagniatamy.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy trzy minuty od chwili wypłynięcia.

Reklama

2. Gulasz: Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na smalcu. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym, wlewamy do mięsa.

Dodajemy liść laurowy, prószymy papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy 45 minut na małym ogniu. Podajemy z kluskami śląskimi.

Czas przygotowania 60 minut, cena jednej porcji 4,50 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal. Białko 16 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 g

Więcej na temat:kluski | gulasz | kluski śląskie | warto | mi | z | śląskie

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ■ kilogram mięsa wieprzowego gulaszowego ■ 4 szalotki ■ 3-4 ząbki czosnku ■ 2 kolorowe papryki ■ pół papryczki chili ■ szklanka fasoli Jaś ■ 40 dag obranej dyni ■ marchewka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.