Reklama
  • Poniedziałek, 16 września 2013 (11:00)

    Klopsiki wieprzowe ze spaghetti

Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej, 5 pomidorów, 2 cebule, główka czosnku, papryczka chili, świeży tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka, łyżka przecieru pomidorowego, op. makaronu spaghetti, olej, jajko.

Przygotowanie: Pokrój świeże zioła. Sparz, obierz i pokrój pomidory. Rozgrzej olej. Wrzuć obraną, posiekaną cebulę oraz 4-5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

Reklama

Posyp szczyptą papryki i zeszklij. Dodaj posiekane zioła, pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Duś do chwili, aż pomidory się rozgotują. Przypraw sos.

Mięso zmiel. Wlej kieliszek bardzo zimnej wody, dodaj 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz oraz pół pokrojonej papryczki chili. Wbij jajko, wymieszaj.

Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki. Obsmaż je na rozgrzanym oleju. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż do sosu. Duś na małym ogniu 10-15 minut. Klopsiki w sosie podaj z makaronem. Każdą porcję udekoruj listkami bazylii lub natki.

Katarzyna Stasiak z Łodzi

Porcje 5, Przygot. 60 min, Cena 1,60 zł, Kalorie 380 kcal

Takie jest życie
Więcej na temat:klopsiki | spaghetti | Stasiak | Lorie | ceny

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 5 dag masła, 3 dag mąki, 1/4 litra bulionu warzywnego, 1/4 litra mleka, 1 cebula, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.