Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:05)

    Kieszonki schabowe nadziewane goudą

Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu z kością, 15 dag sera gouda w jednym kawałku, 150 ml śmietany 18 proc., 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło klarowane do obsmażenia, natka pietruszki, mąka do oprószenia

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cztery grube plastry. Każdy natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odłożyć na pół godziny (ale nie do lodówki!).

Reklama

2. Schłodzony ser pokroić na 4 części, zanurzyć w śmietanie, oprószyć pieprzem.

3. Każdy kotlet przekroić wzdłuż, by utworzyć kieszonkę. Otwór wypełnić serem, spiąć wykałaczkami.

4. Kotlety oprószyć mąką, odsmażyć szybko na maśle, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zapiekać ok. 10 min w temp. 200ºC.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Nasza rada

Danie włóż do piekarnika dosłownie tylko na kilka minut, by ser za mocno się nie przypiekł. Podawaj z fasolką z wody.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.