Reklama
  • Środa, 27 listopada 2013 (13:00)

    Kieszonki grzybowe

Składniki na 4 porcje: 3 dag suszonych grzybów • 10 dag słoniny • 15 dag wędzonego boczku • 10 dag świeżych lub mrożonych leśnych grzybów • 80 ml oleju • 20 dag kiszonej kapusty • 80 dag schabu wieprzowego • sól kamienna • pieprz czarny mielony • 1 łyżka mąki pszennej • 3 łyżki łagodnego keczupu • kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Przyrządzanie: Suszone grzyby namocz w letniej wodzie. Następnie potnij je w paski razem ze świeżymi. Słoninę oraz wędzony boczek pokrój w drobną kostkę.

Reklama

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż przygotowane składniki, zaczynając od słoniny. Dodaj odsączoną kapustę kiszoną i wszystko razem duś przez kilka minut.

Mięso umyj i pokrój w plastry jednakowej grubości. Ostrym nożem wykrój w nich kieszonki, a następnie wypełnij je schłodzoną mieszanką grzybowo-kapuścianą. Zepnij mocno wykałaczkami lub szpilkami do grilla. Każdy kawałek natrzyj solą i pieprzem.

Podgrzej resztę oleju i podsmaż na nim mięso z obu stron. Po chwili zdejmij je z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Wypieczony sos oprósz mąką i przyrumień na silnym ogniu. Stale mieszając, dodaj keczup i dolej ok. 100 ml wody.

Zmniejsz ogień i gotuj sos kilka minut. Dopraw go odrobiną soli i pieprzu. Z powrotem dołóż smażone kieszonki, przykryj i duś całość ok. 15-20 minut.

Gotowe danie podawaj z kapustą i ziemniakami, udekorowane świeżymi ziołami.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 1 ogórek, sól, pieprz, 12,5 dag kwaśnej śmietany, 22,5 dag kremowej śmietany, 2-3 łyżki jasnego octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego koperku, 2 polędwiczki wieprzowe (po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.