Reklama
  • Środa, 26 marca 2014 (09:05)

    Karmelowe bitki w piwie

Składniki: 4 kotlety schabowe (bez kości), łyżka mąki, 400 ml piwa jabłkowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, mielone chili, olej, twarde jabłko, 2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki tymianku.

1. Mięso umyj, osusz. Rozbij je lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię. Każdy kotlet obtocz z obu stron w mące. Rozgrzej olej i obsmaż je na rumiano.

Reklama

2. Wyjmij mięso. Na patelnię wlej piwo i starannie wymieszaj z resztkami mąki ze smażenia kotletów.

3. Gotuj chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw sos solą, pieprzem, chili. Zagotuj, włóż mięso. Duś całość ok. 30 minut.

4. W tym czasie obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż pokrojone jabłko, posyp szczyptą cukru i smaż około 5 minut, aż stanie się szkliste. W połowie smażenia wsyp tymianek. Przypraw jabłka solą oraz pieprzem.

Bitki podaj obłożone smażonymi jabłkami i udekorowane gałązkami rozmarynu. Smaczne są z ziemniakami oraz ryżem.

Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

Bella Relaks
Więcej na temat:bitki | cukier | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg chudej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2-3 kromki pszennego chleba, 3 dag parmezanu, 6 łyżek oliwy, 4 marchewki, 1 średni seler, sól, pieprz, suszony rozmaryn i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.