Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:29)

    Karkówka ze spaghetti, pomidorami i migdałami

Podstawowe składniki: 50 dag karkówki bez kości, 25 dag makaronu spaghetti. Dodatki i przyprawy: 50 dag pomidorów, 2 kolorowe papryki większa cebula, 2 ząbki czosnku, 20 dag kabanosów, 2 łyżki bułki tartej 5 dag migdałów bez skórki, 2 łyżki oleju, pieprz, sól, 3 gałązki bazylii

Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i pokrój w większą kostkę (o boku ok. 3 cm). Pomidory umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki potnij wzdłuż na ćwiartki i usuń pestki. Kabanosy pokrój w plasterki, a migdały na połówki.

W głębokiej patelni z grubym dnem podsmaż mięso na rozgrzanym oleju (ok. 10 min). Dołóż paprykę, migdały, kabanosy i na końcu czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Smaż ok. 2 min na dużym ogniu. Następnie dodaj pomidory. Zalej wszystko litrem wody i, gdy się zagotuje, zmniejsz płomień i duś jeszcze 10 minut.

Reklama

Makaron spaghetti połam na mniejsze kawałki i dołóż do duszącej się potrawy. Ponownie dopraw ją do smaku i gotuj jeszcze 10 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolej jeszcze około 1/4 l wody.

Gałązki bazylii opłucz, energicznie strzepnij i poodrywaj listki. Posyp nimi gotowe danie.

Przygotowanie 60 minut, Porcja 650 kcal, Koszt porcji ok. 4,30 zł, Przepis dla 4 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Więcej na temat:makaron | koszt | przepis | spaghetti | Ga

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 i 1/2 kg karczku (karkówki) • cebula • 2 łyżki musztardy • 15 dag surowego ryżu • 30 dag liści szpinaku • oliwa • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.