Reklama
  • Czwartek, 24 kwietnia 2014 (14:05)

    Karkówka ze śliwkami

Składniki: 1 kg karkówki bez kości, 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki oleju, liść laurowy, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa wieprzowego, 4 ząbki czosnku, 4 duże cebule, 25 dag suszonych śliwek bez pestek, keczup łagodny lub pikantny (w zależności od upodobań).

1. Karkówkę umyj, osusz. Pokrój w plastry grubości około 1 cm.

Reklama

2. Marynata: do miseczki wlej sos sojowy, olej. Wsyp zioła prowansalskie, pokruszony listek laurowy, przyprawę do wieprzowiny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

3. Plastry karkówki natrzyj marynatą. Owiń mięso i wstaw na noc do lodówki.

4. Obierz i pokrój w plasterki cebulę. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry karkówki, śliwki, krążki cebuli razem z marynatą). Wierzch potrawy polej keczupem.

5. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz godzinę w temp. 180°C (liczy się zawsze 1 godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Większa porcja mięsa wymaga dłuższego pieczenia).

6. Ułóż upieczone plastry wraz ze śliwkami i cebulą na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Udekoruj kiełkami i pomidorkami koktajlowymi. Podaj z ziemniakami oraz surówką. Pieczeń jest smaczna na gorąco i na zimno.

Przepis przysłała Beata Tarasiuk z Siedlec

Bella Relaks
Więcej na temat:beata | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje : 1 główka młodej kapusty, 2 po lędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag), 25 dag młodej marchewki, 1 średnia cebula, 250 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietanki 30 proc., 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.