Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (10:08)

    Karkówka zapiekana z cebulką

Jest bardzo mięciutka, soczysta i apetycznie wygląda.

Składniki: 1,5 kg schabu karkowego (bez kości) , 3 duże cebule. Składniki sosu: kostka rosołowa, szklanka pikantnego keczupu, 2 ząbki czosnku, łyżka octu, łyżka słodkiej papryki, łyżka cukru, łyżka musztardy, szklanka wody, sól, pieprz, olej

Reklama

Umyj mięso, osusz. Pokrój na dosyć cienkie kotlety. Lekko je rozbij tłuczkiem do mięsa. Olej rozgrzej na patelni i obsmaż na nim karkówkę z obu stron. Ułóż kotlety w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Krążkami cebuli obłóż usmażone kotlety.

Przygotuj sos. Do rondelka wlej wodę i rozpuść kostkę rosołową. Dodaj pikantny keczup, musztardę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wlej ocet. Wsyp sproszkowaną słodką paprykę, cukier, przypraw sos solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Gorącym sosem polej mięso w brytfance. Zapiekaj około półtorej godziny w temperaturze 170-180°C.

Miękką karkówkę podawaj na półmisku wyłożonym zieloną sałatą. Udekoruj ją cząstkami pomidorów, papryki, zielonymi częściami pora. Taka pieczeń będzie bardzo smaczna, gdy podasz ją z ziemniakami z wody lub grubym makaronem oraz sezonową surówką, np. mizerią lub zieloną sałatą. Aby wzbogacić smak potrawy, możesz przed zapiekaniem obłożyć mięso lekko podsmażonymi pieczarkami. Jeśli nie dostałaś schabu karkowego, do przygotowania dania wykorzystaj mięso od szynki albo z łopatki.

Przepis od Wiesławy Mistewicz z Siedlec Warmińskiego

Bella Relaks
Więcej na temat:z | olej | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg karkówki, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 4 ziarna jałowca, 2 gałązki rozmarynu, 5 liści laurowych, 2 łyżki kolorowego pieprzu, 3 łyżki soli, olej do... więcej

Wasze komentarze: 1,

przeczytane przez: 12 osób Dodaj komentarz
Kama

~Kama -

PYCHOTA palce lizać :) Najlepsza jaką robiłam