Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (09:20)

    Karkówka z pieca z papryką

Doskonała z sałatką z pomidorów.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Bauer
/Wydawnictwo Bauer
Składniki:

- 1 kg karkówki bez kości,
- 2 czerwone papryki,
- 80 dag pieczarek,
- 3 duże cebule,
- 400 ml słodkiej śmietanki,
- przyprawa do grilla (pikantna),
- majeranek,
- tłuszcz do smażenia

Reklama

Przygotowanie:

1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w paski. Obierz cebulę, pokrój w plasterki. Oczyść pieczarki, również potnij w plasterki, a paprykę na cząstki.
2. Na tłuszczu podsmaż najpierw mięso, posyp przyprawą do grilla i majerankiem. Wyjmij z patelni. Następnie na tym samym tłuszczu podsmaż pieczarki, a na koniec cebulę i paprykę. Przypraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę pieczarek. Przykryj mięsem. Na nim umieść cebulę wymieszaną z papryką. I przykryj pozostałymi pieczarkami. Śmietankę przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Zalej składniki w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej śmietanką przyprawioną solą, pieprzem i majerankiem.
4. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 45-50 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj z pieczywem. Dobrym dodatkiem do takiej karkówki będzie sałatka z plasterków kiszonych ogórków, wymieszanych z plasterkami pomidorów i cebuli. A wszystko przyprawione na ostro pieprzem i ostrą papryką, skropione oliwą i odrobiną octu winnego.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • ● 600-700 g schabu ● plasterki sera żółtego ● plasterki boczku wędzonego lub chudej szynki ● ogórki kiszone ● cebula ● sól, pieprz mielony i kolorowy pieprz w ziarnach ● rozmaryn ● majeranek ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.