Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:29)

    Karkówka z miodem, musztardą i goździkami

Podstawowe składniki: 1,2 kg karkówki bez kości, 20 goździków. Dodatki i przyprawy: 2 łyżki jasnego płynnego miodu, łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, 2 łyżki ostrego keczupu, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz

Przygotowanie: Przygotuj bejcę do pieczeni: wymieszaj na gładką masę miód z musztardą, keczupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Cały czas mieszając, powoli wlewaj oliwę. Bejca powinna mieć konsystencję majonezu. Gotową odstaw na kwadrans, aby smaki się przegryzły.

Mięso opłucz, osusz i równomiernie naszpikuj goździkami. Całą powierzchnię dokładnie posmaruj przygotowaną bejcą. Mięso przykryj i na całą noc wstaw do lodówki.

Reklama

Następnego dnia włóż mięso do brytfanki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso jeszcze 50-55 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie skrapiaj gorącą wodą.

Do mięsa możesz osobno podać sos. Wywar, który się wytworzył podczas pieczenia zagotuj i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Można go również zabielić śmietaną.

Przygotowanie: 40 minut, Porcja: 334 kcal, Koszt porcji :ok. 3 zł, Przepis dla 6 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Więcej na temat:koszt | przepis | z | miód | Miód

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag długoziarnistego ryżu, 1 cebula, 1 duża żółta papryka, olej, 50 dag schabu, 2-3 łyżki oleju, 20 dag pomidorów z puszki, 20 dag jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.