Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Karkówka z kapustą i ananasem

Składniki: 2 kg karkówki bez kości • 2 łyżki granulowanego czosnku • 3 łyżki majeranku • 3 łyżki ziół prowansalskich • łyżka soli • 5 łyżek oleju • 1 kg kiszonej kapusty • puszka ananasa.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 50 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 12 porcji

1 Karkówkę myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Przyprawy mieszam z olejem i nacieram nimi karkówkę. Mięso odstawiam do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie przekładam je do naczynia żaroodpornego.

Reklama

2 Kapustę płuczę i obkładam nią karkówkę. Ananasa osączam z zalewy, kroję w kostkę i układam na kapuście. Następnie zalewam sokiem z ananasa.

3 Karkówkę piekę pod przykryciem 2 godziny w 200°C. Po upieczeniu kroję ją w plastry i podaję obłożoną kapustą z ananasem.

Katarzyna Jędrzejewska z Krośniewic

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.