Reklama
  • Piątek, 24 lutego 2017 (08:00)

    Karkówka z grilla z sosem serowym

Składniki: 60 dag karkówki, ząbek czosnku, papryka żółta, czerwona i zielona, wegeta, 3 serki topione, szklanka śmietany, papryczka chili, pęczek tymianku, 4 łyżki sosu chili, oliwa, łyżka masła, pieprz, sól.

Reklama

Do głębokiego naczynia wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wegetę. Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekane listki tymianku i włóż pokrojone w plastry mięso. Całość przykryj i odstaw do lodówki.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone w paski papryki i posiekaną papryczkę chili. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Następnie podsmaż. Wlej śmietanę i dołóż serki i dokładnie wymieszaj. Gotuj około 5 minut, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Na rozgrzanej patelni stop masło. Ułóż zamarynowaną karkówkę i smaż na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Gotową karkówkę polej obficie sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.