Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Karkówka z grilla z sosem serowym

Składniki: 60 dag karkówki, ząbek czosnku, papryka żółta, czerwona i zielona, wegeta, 3 serki topione, szklanka śmietany, papryczka chili, pęczek tymianku, 4 łyżki sosu chili, oliwa, łyżka masła, pieprz, sól.

Reklama

Do głębokiego naczynia wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wegetę. Wlej oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekane listki tymianku i włóż pokrojone w plastry mięso. Całość przykryj i odstaw do lodówki.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone w paski papryki i posiekaną papryczkę chili. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem chili. Następnie podsmaż. Wlej śmietanę i dołóż serki i dokładnie wymieszaj. Gotuj około 5 minut, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Na rozgrzanej patelni stop masło. Ułóż zamarynowaną karkówkę i smaż na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Gotową karkówkę polej obficie sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg schabu, 2 cytryny, 2-3 łyżki sosu sojowego, mielona papryka, grubo tłuczony czarny pieprz, 1 pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 2 ugotowane żółtka, 3 łyżki orzeszków ziemnych, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.