Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Karkówka w ziołach

Składniki na 4-5 porcji: 80 dag karkówki, 1/2 szkl. suszonych pomidorów z oleju, 12-14 śliwek wędzonych (z pestką), 2 łyżki gęstego octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, po 1 łyżeczce suszonego majeranku i rozmarynu, 4-5 ziarenek gorczycy, spora szczypta mielonej ostrej papryki lub kilka kropli sosu tabasco, sól, pieprz ziołowy

1. Mięso opłucz i osusz. Natrzyj solą. Śliwki zalej odrobiną wrzątku. Gdy lekko ostygnie, dodaj miód, przemieszaj. Gorczycę wsyp do moździerza, dodaj majeranek i tymianek, przyprawy dobrze rozetrzyj. Następnie wymieszaj je z octem, sosem sojowym i mieloną papryką.

Reklama

2. Karkówkę natrzyj przygotowaną pastą ziołową, obłóż śliwkami i pomidorami. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem i włóż mięso. Podlej 2-3 łyżkami wody, piecz pod przykryciem 70-80 minut w 170°C. Zdejmij przykrycie, zsuń śliwki i pomidory do sosu, piecz 10 minut.

3. Wyjmij z piekarnika, po 10 min pokrój w plastry. Jako dodatek polecamy piure ziemniaczne z koperkiem.

Jak wędzonka

Taki aromat zyskasz, gdy mięso włożysz do naczynia, w którym tlił się suszony rozmaryn.

90 min., 3,30 zł, 330 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.