Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (12:05)

    Karkówka w winnej marynacie

Składniki (na 4 porcje): 4 kotlety z karkówki (po ok. 20 dag każdy) Na marynatę: 3 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml), 1 niewielka cebula, 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz, bazylia do dekoracji

Przygotuj marynatę: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj.

Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Włóż do miseczki. Zalej przygotowaną marynatą. Przykryj folią. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj. Zamarynowane kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Obróć, posmaruj marynatą. Piecz jeszcze ok. 10 minut. Podawaj z makaronem. Danie udekoruj bazylią.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kotlety | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dag), 5 dag suszonych pomidorów w oleju, 15 dag sera feta, 1 łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, po ½ łyżeczki suszonego majeranku i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.