Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Karkówka w warzywach

Składniki: 80 dag schabu karkowego, 4 łyżki oleju, 400 ml bulionu , 4 średnie marchewki, 2 czerwone cebule, 1/2 średniego selera, 6 ziemniaków, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz.

1. Mięso oczyść, op łucz, osusz, a potem pokrój w plastry. Natrzyj je solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć karkówkę, obsmaż na rumiano.

Reklama

2. Naczynie żaroodporne posmaruj resztą oleju. Mięso zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Na patelnię, na której smażyłaś karkówkę wlej połowę bulionu. Rozmieszaj z wysmażonym tłuszczem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Marchewki oczyść i opłucz, pokrój w plasterki. Oczyszczone czerwone cebule pokrój w pióra. Obraną połówkę selera posiekaj. Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój je w talarki. Warzywa posyp solą.

4. Połowę przygotowanych warzyw ułóż na dnie naczynie żaroodpornego. Ułóż plastry karkówki. Posyp pozostałymi warzywami oraz kminkiem.

Zalej doprawionym na patelni sosem oraz resztą bulionu. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 min w temp. 180 st.

DANIE Z PIEKARNIKA

Świat kobiety
Więcej na temat:dane

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ■ kilogram mięsa wieprzowego gulaszowego ■ 4 szalotki ■ 3-4 ząbki czosnku ■ 2 kolorowe papryki ■ pół papryczki chili ■ szklanka fasoli Jaś ■ 40 dag obranej dyni ■ marchewka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.