Reklama
  • Środa, 2 kwietnia 2014 (13:05)

    Karkówka w warzywach

Aromat ziół i pieczonego mięsa z warzywami długo unosi się w całym domu. Polecam tę zapiekankę, bo jest bardzo prosta do przygotowania i pyszna. Można ją zrobić jednego dnia, a następnego odgrzać. I w ten sposób mieć obiad na dwa dni. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, duży por (biała część), 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, pół selera korzeniowego, 6-7 ziemniaków cebula, sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, zioła prowansalskie, 3-4 łyżki oleju, pół kostki bulionowej mięsnej, kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewki i pietruszki obierz, umyj, pokrój w duże słupki.

Seler korzeniowy obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na ćwiartki. Białą część pora oczyść, pokrój na kilku- centymetrowe słupki.

Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry 1 cm grubości. Natrzyj przyprawą do wieprzowiny (lub inną ulubioną przyprawą do mięs). Dno formy żaroodpornej skrop 1-2 łyżkami oleju.

Ułóż połowę warzyw (bez pora), oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na warstwie warzywnej ułóż plastry karkówki, przykryj pozostałymi warzywami. Przypraw do smaku.

Wierzch posyp pokruszoną kostką mięsną, rozprowadź resztę oleju, podlej szklanką wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz godzinę i 20 minut. Udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu.

Czas przygotowania: 100 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,60 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:aromat | przepis | seler

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg wieprzowiny na pieczeń (schab, łopatka), 200 ml cydru lub białego wina, 15 dag moreli, 3 jabłka, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.