Reklama
  • Czwartek, 3 lipca 2014 (12:05)

    Karkówka słodko-kwaśna z jabłkami i żurawiną

Składniki: 75 dag karkówki, średniej wielkości cebula, 50 dag winnych jabłek, 2 łyżki oleju do smażenia, szklanka suszonej żurawiny, łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, listki świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie 70 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 4 porcje

Zdjęcie

/Nagrody Kobieta i Życie
/Nagrody Kobieta i Życie

1. Karkówkę myję, osuszam, kroję w niezbyt grube plastry. Cebulę obieram, kroję w piórka. Jabłka dokładnie myję, kroję na pół, potem dzielę je cząstki (nie obierając ich ze skórki), wycinam gniazda nasienne.

Reklama

2. Na patelni mocno rozgrzewam olej, rumienię na nim karkówkę z obu stron. Potem doprawiam ją tak, jak lubię: solą i pieprzem. Przekładam do brytfanki albo do naczynia żaroodpornego.

3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa szklę pokrojoną cebulę. Dokładam do niej cząstki jabłek i wsypuję żurawinę. Smażę razem kilka minut, żeby jabłka się nie rozpadły. Przyprawiam do smaku. Posypuję owoce majerankiem i rozkładam równą warstwą na mięsie. Na owocach układam kawałeczki masła. Piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Mięso powinno w tym czasie zmięknąć i ładnie zbrązowieć. Trzeba jednak uważać, żeby cebula się zbytnio nie przypaliła (w razie czego można potrawę przykryć).

4. Przed podaniem ozdabiam karkówkę listkami świeżej bazylii. Serwuję z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką np. z kapusty pekińskiej i kukurydzy.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Marika Piekut z Nowej Wsi

Zdjęcie

/123/RF PICSEL
/123/RF PICSEL

Karkówkę można zapiekać również z innymi owocami, np. śliwkami lub brzoskwiniami. Wypestkowane, warto chwilę poddusić na maśle, a potem przełożyć do brytfanki i piec razem z mięsem.

Więcej na temat:Marika | koszt | przepis | WSI | z | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg wieprzowiny na pieczeń (schab, łopatka), 200 ml cydru lub białego wina, 15 dag moreli, 3 jabłka, 20 dag serka śmietankowego, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.