Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:29)

    Karkówka prosto z pieca z ziołami i papryką

Podstawowe składniki: 4 kotlety z karkówki (80 dag), czerwona papryka, żółta papryka. Dodatki i przyprawy: 4 ząbki czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki bulionu mięsnego, 2-3 łyżki oliwy lub oleju, po łyżce posiekanej natki pietruszki i selera korzeniowego, sól, pieprz

Przygotowanie: Kotlety umyj, osusz, w kilku miejscach delikatnie ponacinaj brzegi (żeby się nie wygięły podczas smażenia). Lekko je rozbij przez folię spożywczą, następnie oprósz z obu stron solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej oliwę lub olej. Na dość dużym ogniu szybko obsmaż kotlety z obu stron. Wyjmij mięso z patelni i przełóż je do brytfanny.

Reklama

Na tym samym tłuszczu lekko obsmaż oczyszczone i pokrojone w paski papryki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, delikatnie wymieszaj i smaż razem około minuty. Pomidorowo-paprykowym sosem zalej kotlety ułożone w brytfannie. Całość podlej bulionem i przykryj.

Brytfannę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj około 20-25 minut. Przed podaniem posyp potrawę grubo posiekaną natką pietruszki wymieszaną z natką selera.

Tak przygotowaną karkówkę można podawać zarówno z chrupiącym pieczywem (doskonały będzie chlebek pita), jak i z ryżem ugotowanym na sypko oraz ziemniakami.

Przygotowanie potrawy 40 minut, Porcja 380 kcal, Koszt porcji ok. 3,40 zł, Przepis dla 4 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Więcej na temat:kotlety | z | Tak | koszt | przepis | papryka

Zobacz również

  • Żeberka pieczone w słodkich malinach

    Składniki: 1 kg żeberek, 5 cebul, 3 łyżki dżemu malinowego, 1/2 szklanki keczupu (użyłam łagodnego), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu worcester, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.