Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Karkówka pod złocistymi ziemniaczkami

Składniki na 4 porcje: 80 dag chudej karkówki, 50 dag pieczarek, 4 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 10 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju, 30 dag marchewki, 4 gałązki tymianku, 500 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 średnie ziemniaki, sól, pieprz.

Reklama

1 Mięso umyj, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Boczek potnij w kostkę. Wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zdejmij.

2 Do tłuszczu ze smażenia boczku dolej 2 łyżki oleju. Włóż mięso i smaż je 8 minut, mieszając. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Boczek, cebule, czosnek oraz pieczarki i marchewkę dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 10 minut.

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Potem dołóż drobno posiekany tymianek. Podlej winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze około godziny.

3 Ziemniaki obierz, pokrój w cieniutkie plasterki. Mięso z warzywami przełóż do żaroodpornej formy. Przykryj plasterkami ziemniaków. Wierzch zapiekanki skrop resztą oleju i oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 0k. 30 minut.

Przygotowanie ok. 2 godziny . 1 porcja ok. 970 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ziemniaki | tem | mi | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag długoziarnistego ryżu, 1 cebula, 1 duża żółta papryka, olej, 50 dag schabu, 2-3 łyżki oleju, 20 dag pomidorów z puszki, 20 dag jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.