Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Karkówka na jarzynce

Składniki na 6 porcji: 60 dag karkówki, 1/2 dużej główki kapusty, 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 duża cebula, 2 szkl. bulionu warzywnego, olej, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz mielony, ostra mielona papryka.

Reklama

1. Karkówkę opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 cm. Jeśli plastry są duże, poprzekrawaj je na połówki. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Przykryj folią i schowaj do lodówki.

2. Kapustę opłucz, osusz, drob no poszatkuj. Włoszczyznę oczyść, obierz i opłucz. Marchewki, pietruszkę i seler pokrój w kosteczkę. Por potnij w półplasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej 3 łyżki oleju.

3. Wrzuć warzywa i mieszając, smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Podlej gorącym bulionem. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim na dużym ogniu karkówkę z obu stron (po 1 min).

Kotlety ułóż na kapuście. Brytfannę przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 50 min.

Zioła wzbogacą smak!

Gotowe danie obficie posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo majerankiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kotlety | na | ZIO

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dag), 5 dag suszonych pomidorów w oleju, 15 dag sera feta, 1 łyżka sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, po ½ łyżeczki suszonego majeranku i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.