Reklama
  • Czwartek, 20 listopada 2014 (08:00)

    Karkówka i buraki zapiekane z bułką i parmezanem

Składniki na 6 porcji: 12 średnich buraków (razem 1,5 kg), 6 plastrów karkówki (każdy po ok. 12 dag), 2 opakowania gotowego purée ziemniaczanego, 10 dag masła, pół pęczka natki pietruszki, 5 dag parmezanu, 2-3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kminku, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz.

Reklama

1. Buraki wyszorować, ale nie obierać ze skórki. Włożyć do garnka. Dodać kminek. Zalać wrzącą wodą i gotować w łupinkach przez około godzinę. W tym czasie czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Miękkie masło utrzeć z czosnkiem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostały czosnek pokroić w plasterki. Ugotowane buraki odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, obrać z łupinek i gęsto głęboko ponacinać.

2. Tak przygotowane buraczki ustawić w wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Posypać odrobiną soli i pieprzu. W nacięcie każdego buraka włożyć porcję masła czosnkowego.

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie delikatnie wymieszać w miseczce z tartą bułką. Posypać każdego buraka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 25-30 minut.

3. W tym czasie plastry karkówki opłukać, osuszyć przy pomocy papierowych ręczników, a potem delikatnie rozbić kotlety tłuczkiem. Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć mięso. Smażyć przez około 5-6 minut, od czasu do czasu obracając. Pod koniec smażenia kotlety posypać solą i pieprzem.

4. Purée ziemniaczane przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Natkę opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i drobniutko posiekać. Upieczone buraczki przełożyć na talerze. Podawać je z kotletami oraz gorącym purée. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:parmezan | mi | z | buraki

Zobacz również

  • Składniki: 1 ogórek, sól, pieprz, 12,5 dag kwaśnej śmietany, 22,5 dag kremowej śmietany, 2-3 łyżki jasnego octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego koperku, 2 polędwiczki wieprzowe (po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.