Reklama
  • Poniedziałek, 29 lutego (13:00)

    Karczek w galarecie z warzywami

Składniki na 10-12 porcji: 2 kg karkówki, 3 cebule, 50 dag marchewki, 50 dag selera (korzeń), 2 duże pory, 1 pietruszka, 4 dag żelatyny, 1 łyżka sosu sojowego, 5 łyżek octu balsamicznego, 8 liści laurowych, 4 ząbki czosnku, 5 ziaren jałowca, sól, pieprz.

1. Cebule obrać z łupin, umyć, pokroić w ćwiartki, opalić nad ogniem, włożyć do garnka, dodać karkówkę, przyprawy, czosnek, zioła. Gotować ok. 3 godziny na małym ogniu, wyłączyć, mięso wyjąć, wywar odcedzić.

2. Mięso schłodzić, pokroić, najlepiej krajalnicą, w cienkie plastry. W wywarze ugotować pokrojone w słupki: seler, pietruszkę, marchew i por, odcedzić.

Reklama

3. Żelatynę przygotować według przepisu, wykorzystując wywar, doprawić sosem sojowym i octem. Zalać składniki galarety ułożone warstwami w naczyniu żaroodpornym. Przed podaniem danie schładzać dobę.

Przygotowanie: ok. 220 minut

Nasza rada

Dno naczynia wyłóż listkami natki pietruszki albo posiekanym szczypiorkiem. Galareta będzie bardziej efektowna po wyjęciu z formy.

Twoje Imperium
Więcej na temat:dno | z | galareta

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg mieszanego mięsa gulaszowego, 3 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków, kurek), 3 marchewki, 4 łyżki oleju,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.