Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Imbirowa szynka

Składniki na 10-12 porcji: 1,2 kg szynki w kształcie zgrabnej kulki, 2 pomarańcze, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 1 łyżka świeżo startego imbiru, po 1 łyżeczce suszonego tymianku i majeranku, szczypta imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego lub białego, 4 łyżki oleju kokosowego, najlepiej nierafinowanego

1. Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu. Obsmaż na oleju. Czosnek obierz, posiekaj. Jedną pomarańczę sparz, przekrój, wyciśnij sok. Utrzyj go z czosnkiem, miodem, tymiankiem, majerankiem, imbirem w proszku i kurkumą. Polej szynkę, przykryj i wstaw do lodówki na 10 godzin. W tym czasie obróć mięso kilka razy.

Reklama

2. Świeży imbir rozetrzyj z solą i pieprzem. Wyjmij szynkę z marynaty i posmaruj imbirem. Włóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Podlej odrobiną marynaty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz 80-90 minut. W trakcie pieczenia polewaj mięso marynatą lub powstającym sosem.

3. Drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Wrzuć na 1-2 minuty do podgrzanej marynaty. Podawaj z pieczenią.

Miód idealny

Świetny do tego dania będzie miód gryczany – nada mięsu ciekawy posmak.

120 min, 4,20 zł, 330 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.