Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (14:10)

    Gulasz z warzywami i ryżem

Składniki na 4 porcje: 70 dag mięsa gulaszowego z wieprzowiny, 1 i 1/2 cebuli, 1/2 l przecieru pomidorowego, 25 dag ryżu białego, 4 łyżki ryżu brązowego, 2 marchwie, 4–5 ziemniaków, 3/4 szklanki groszku zielonego mrożonego, 2 ząbki czosnku, kiełki rzodkiewki, 2 łyżki oleju przyprawy: sól, mielony czarny pieprz, ostra papryka, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, suszony majeranek.

1. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Rumienię na oleju, dodaję posiekany czosnek. Mięso płuczę, osuszam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli, obsmażam. Gdy jest rumiane, zalewam je przecierem pomidorowym.

Reklama

2. Ziemniaki i marchew obieram. Marchew kroję w plastry, a ziemniaki w kostkę. Z groszkiem dodaję do mięsa. Dokładam ziele, liście, duszę pod przykryciem do miękkości. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję majeranek.

3. Gotuję na sypko ryż biały i brązowy (oddzielnie). Ziarenka mieszam i nakładam po porcji do filiżanki, lekko ugniatam. Wybijam na talerz kolorową babeczkę. Dookoła nakładam gulasz. Posypuję kiełkami rzodkiewki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji 50 dag chudej wieprzowiny, 1 duża rzepa, biała lub czarna, 2 marchewki, 2 cebule, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 1 ząbek czosnku, 1 łyż. ziół prowansalskich, 1/2 łyż.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.