Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Gulasz z polędwiczek

Składniki: 80 dag polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki rozmarynu, 2 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, 15 dag pieczarek, 3 ząbki czosnku, 2 dymki, 1 pomidor, 250 ml bulionu, sól, pieprz.

1. Polędwiczki wieprzowe (lub jedną większą) opłucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z ewentualnych przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie pokrój w paseczki.

2. Do woreczka foliowego włóż igiełki otarte z gałązek rozmarynu, wsyp mąkę. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Na końcu włóż pokrojone mięso. Woreczek zawiąż. Potrząsaj nim energicznie, aby całe mięso pokryło się mąką i przyprawami.

Reklama

3. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso z woreczka, obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki, obrany i posiekany czosnek oraz oczyszczone i poszatkowane dymki. Smaż chwilę.

4. Na koniec dodaj posiekany miąższ pomidora. Całość zalej bulionem (może być z kostki). Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami.

Mięso z polędwiczek ma delikatny smak i aromat. Aby go wydobyć, wystarczy użyć soli oraz pieprzu. Inne przyprawy mogą być zbyt intensywne, a przez to smak mięsa nie będzie wyczuwalny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag chudej wieprzowiny, np. z szynki, 3-4 marchewki, strąk czerwonej papryki, 1 cebula, kawałek białej części pora, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, po 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.