Reklama
  • Czwartek, 19 czerwca 2014 (08:05)

    Gulasz z karkówki na plackach ziemniaczanych

Składniki na cztery porcje: Gulasz: ●1 kg karkówki ●3-4 łyżki mąki ●litr bulionu ●2 cebule ●2 papryki ●15 dag pieczarek ●pomidor ● chili ●olej ●ząbek czosnku ●liść laur. ●4 ziarnka ziela ang. ●2 łyżki papryki słodkiej ●łyżka przecieru pomidorowego ●pieprz, sól; Placki: ●ok. 1,5 kg ziemniaków ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●cebula ●sól, pieprz, majeranek

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Przygotowanie: ok. 35 minut; smażenie i duszenie ok. 1,5-2 godz.; cena porcji: ok. 5,30 zł

Reklama

1. Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące. Zrumień na oleju. Zagotuj bulion, wrzuć mięso, liść laurowy i ziele ang.

2. Cebulę posiekaj i usmaż na tłuszczu po mięsie. Dodaj do gulaszu z czosnkiem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.

3. Pieczarki pokrój, podsmaż, paprykę i pomidor pokrój. Wrzuć do gulaszu, dopraw papryką. Duś ok. godz. Dodaj sól i pieprz.

4. Zrób placki: ziemniaki zetrzyj z cebulą. Dodaj jajka, mąkę, dopraw. Usmaż duże placki z obu stron. Gulasz podaj w plackach.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:gulasz | placki | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: produkty podstawowe: 2 kg boczku surowego (chudego), 2 duże cebule, 1/2 główki czosnku, przyprawy: zielony pieprz w ziarenkach, przyprawa typu vegeta, przyprawa do mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.