Reklama
  • Środa, 2 marca (13:05)

    Gulasz z kapustą

Składniki na 4-5 porcji: 80 dag mięsa wieprzowego, np. schabu lub szynki, 2-3 łyżki mąki, 20 dag kiełbasy, np. podsuszanej, 2 cebule, 3-4 suszone grzyby, 30 dag białej kapusty, 2 ząbki czosnku, ¾ -1 l bulionu warzywnego, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 ziarenka owoców jałowca, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Oprósz mąką. Cebulę obierz z łupin, pokrój w piórka lub półtalarki. Kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę. Z kapusty usuń wierzchnie liście, drobno poszatkuj. Bulion podgrzej. 

Reklama

2. Do garnka wlej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie już mocno rozgrzany, wrzuć mięso, mieszając smaż, aż się lekko zrumieni. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze 2-3 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką i ostrą paprykę, wymieszaj. Wlej gorący bulion, dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziarenka jałowca, pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45-60 minut.

3. Następnie dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj jeszcze 30-45 minut. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną kiełbasę. Gulasz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Przygotowanie: 120 minut. Porcja: 430 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag młodych ziemniaków, 60 dag schabu, 2 łyżki oleju, 1 mała główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 150 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka tymianku, 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.