Reklama
  • Czwartek, 22 maja 2014 (10:00)

    Gulasz wieprzowy z koperkiem i kolendrą

Składniki (na 4 porcje) 60 dag chudej łopatki wieprzowej, 1/2 małego kalafiora, 1 mała cukinia, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3–4 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (z kostki), po kilka gałązek kolendry i koperku, 1/2 szkl. zielonego groszku z puszki,1 łyżka mąki pszennej 2–3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz

Przygotowanie: Łopatkę opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w dosyć grubą kostkę. Kalafior dokładnie umyj, oczyść, podziel na małe różyczki. Cukinię umyj, odetnij końce, a resztę pokrój w kosteczkę. Pieczarki oczyść, wycierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Oczyszczone grzyby potnij w cienkie plasterki.

Reklama

Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebule i czosnek. Oprósz je curry. Smaż, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż mięso i pieczarki. Mieszając, zrumień je. Podlej bulionem. Dołóż ziarenka ziela angielskiego. Posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, duś pod przykryciem 40 minut.

Około 20 minut przed końcem duszenia do mięsa dodaj różyczki kalafiora oraz kawałeczki cukinii. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gulaszu, mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.

Zioła opłucz, osusz, kilka listków kolendry odłóż do dekoracji. Resztę ziół posiekaj. Gulasz wymieszaj z kolendrą oraz koperkiem. Dodaj groszek. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzej razem. Podawaj z ziemniakami z wody albo makaronem. Udekoruj resztą kolendry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | oko | ZIO | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji 50 dag chudej wieprzowiny, 1 duża rzepa, biała lub czarna, 2 marchewki, 2 cebule, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 1 ząbek czosnku, 1 łyż. ziół prowansalskich, 1/2 łyż.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.