Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:00)

    Gulasz wieprzowy z kluskami ziemniaczanymi

Składniki: 60 dag wieprzowiny, 25 dag mąki, 2 cebule, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 80 dag ziemniaków , 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia, masło, olej, dymka, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, koncentrat pomidorowy.

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą, pieprzem słodką oraz ostrą papryką i mąką. Przesmaż na oleju. Dodaj pokrojone cebule. Podlej odrobiną wody.

2. Duś ok. 60 min. Dodaj pokrojone w kosteczkę papryki. Duś jeszcze 10 min. Gulasz dopraw koncentratem pomidorowym (1-2 łyżki), solą oraz pieprzem do smaku.

Reklama

3. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw na 15 min, odciśnij. Dodaj jajko, pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i sól do smaku. Za pomocą 2 maczanych w wodzie łyżek formuj z masy kluski. Wkładaj je na osolony wrzątek. Gotuj 10 min od wypłynięcia.

Wyjmij na talerz, wymieszaj z odrobiną masła. Podawaj do gulaszu. Dekoruj dymką.siekany czosnek, smaż 5 minut. Wrzuć gnocchi, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną drobno natką.

Ziemniaki na kopytka, pyzy czy inne kluski dobrze jest ugotować i przepuścić przez praskę dzień wcześniej. Ciasto zagniatane ze świeżo ugotowanych (a tym bardziej ciepłych) ziemniaków wyjdzie rzadsze, a ty będziesz musiała dosypać więcej mąki. Przez to kluski staną się twarde.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki wieprzowe • 30 dag kurek • sałata lodowa • 3 łyżki masła klarowanego • 5 łyżek ostrej musztardy • 2 łyżki musztardy francuskiej • pół szklanki wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.