-
Piątek, 23 kwietnia 2010 (07:36)
Gulasz wieprzowy
Doskonały z makaronem.
Składniki:
- 60 dag szynki wieprzowej,- 1 żółta papryka,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- olej,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę posiekać, selera pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę i selera, gotować jeszcze 10 minut i podawać. Gulasz powinien się samoistnie zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem.Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej
Twój komentarz może być pierwszy