Reklama
  • Piątek, 23 kwietnia 2010 (07:36)

    Gulasz wieprzowy

Doskonały z makaronem.

Zdjęcie

Gulasz wieprzowy /Smacznego
Gulasz wieprzowy
/Smacznego


Składniki:

- 60 dag szynki wieprzowej,
- 1 żółta papryka,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- olej,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Cebulę posiekać, selera pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso na złoty kolor, pod koniec smażenia oprószyć tymiankiem, doprawić solą i pieprzem i zalać winem, przełożyć do garnka i zalać wodą do pokrycia mięsa, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie dodać przesmażoną paprykę i selera, gotować jeszcze 10 minut i podawać. Gulasz powinien się samoistnie zagęścić. Najlepiej smakuje z makaronem.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 80 dag chudej, zwartej karkówki, 16 cienkich plasterków boczku wędzonego, 16 małych kuleczek sera mozzarella (ew. ser feta pokrojony w większą kostkę), 3 łyżki octu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.