Reklama
  • Wtorek, 19 listopada 2013 (15:05)

    Gulasz opolski wieprzowy z papryką i cebulą

Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny, np. chudej łopatki, karkówki, po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie: 100 min. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Porcja: 590 kcal.

Reklama

1. Mięso opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, pokrój w średnią kostkę. Papryki rozetnij, usuń gniazda nasienne, strąki opłucz, osusz i potnij w kostkę. Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki.

2. W garnku albo na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć mięso i zrumień ze wszystkich stron, mieszając. Podsmażone mięso oprósz solą oraz pieprzem.

Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, chwilę smaż. Dołóż koncentrat pomidorowy, oprósz mąką, przesmaż, mieszając. Podlej 3 szklankami gorącej wody (może być też bulion warzywny). Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 70 min), od czasu do czasu mieszając.

3. Pod koniec gotowania gulasz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Posyp gulasz. Danie serwuj np. z grubym makaronem.

Naj
Więcej na temat:gulasz | danie | z

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: 30 dag udźca wieprzowego, sól, szczypta mielonej słodkiej papryki, szczypta oregano, pół łyżeczki tłuczonego kminku l pieprz, szczypta mielonego chili, 2 łyżki oleju + do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.