Reklama
  • Wtorek, 5 lutego 2008 (16:49)

    Gulasz hajducki z kapustą

Z kuchni węgierskiej

Zdjęcie

/MWMedia
/MWMedia
Przepis:
- 30 - 40 dag wieprzowiny od szynki albo łopatki,
- duża cebula
- 2 łyżki tłuszczu
- pół główki kapusty (niedużej)
- 3 łyżki śmietany
- łyżka mąki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki bulionu z kostki
- pół łyżeczki mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól do smaku i odrobina wody.
Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć, wyjąć, a na tym samym tłuszczu obrumienić cebulę w krążkach. Mięso przełożyć do rondla, dodać poszatkowanę i sparzoną kapustę, przyrumienioną cebulę, zalać bulionem i dusić dodając kminek, paprykę i koncentrat. Mąkę rozprowadzić śmietaną z odrobiną wody, zalać potrawę, szczelnie przykryć i pozostawić na małym ogniu ok. 40 minut. Można też wstawić do piekarnika. Podawać z pieczywem albo ziemniakami. Na uroczysty stół - z czerwonym winem.
mW

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag schabu karkowego, 5 połówek brzoskwiń wraz z syropem, 2 marchewki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach, 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.