Reklama
  • Środa, 2 lipca 2014 (12:05)

    Grecka musaka

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg cukinii , 1 kg mielonej wieprzowiny, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 75 dag pomidorów, szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka masła, 6 łyżek mąki, 1 l mleka, po łyżeczce oregano i posiekanej natki, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Cukinię umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Odsącz i przesmaż z obu stron na oleju. Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo.

Ostudź, obierz i pokrój w plastry. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Pomidory pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na oleju, wrzuć mięso, czosnek i usmaż. Dołóż pomidory i duś 5 minut.

Reklama

Wino wymieszaj z koncentratem pomidorowym, wlej do mięsa. Duś 30 minut na małym ogniu, aż sos odparuje.

Przypraw oregano i natką. Dno żaroodpornej formy natłuść i warstwami układaj ziemniaki, mięso i cukinię. Na wierzchu warstwy ziemniaków ułóż plastry pomidorów i cukinii.

Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Wlej mleko i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej potrawę i piecz godzinę w temp. 180° C.

Na żywo
Więcej na temat:wino | musaka

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.