Reklama
  • Czwartek, 6 czerwca 2013 (11:42)

    Golonki zapiekane w piwie

To wyjątkowe danie przygotowuję, gdy spodziewam się gości.

Składniki: 3 duże golonki, 2 cebule, 3 marchewki, pół litra jasnego piwa, puszka zielonego groszku , pieprz, sól

Reklama

Przygotowanie: Golonki umyj, natnij w kilku miejscach i natrzyj solą oraz pieprzem. Przełóż do brytfanki, zalej piwem i odstaw na co najmniej 2 godziny (mogą poleżeć dłużej, będą smaczniejsze). Brytfankę wstaw do piekarnika i duś 2 godziny, od czasu do czasu polewając mięso piwno-mięsnym wywarem. Obierz i pokrój cebulę oraz marchewkę. Odcedź groszek zielony.

315 minut przed końcem duszenia mięsa włóż do niego marchewkę, cebulę, groszek. Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmij warzywa oraz golonki. Wywar gotuj 20 minut na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Znów włóż do sosu mięso oraz warzywa, mocno podgrzej. Przełóż golonki na półmisek wyłożony zieloną sałatą, obłóż dekoracyjnie warzywami.

Podaj z ziemniakami lub frytkami oraz ogórkiem kiszonym i sosem chrzanowym. Taka golonka jest bardzo smaczna, gdy podasz ją na zimno jako wędlinę.

W klasycznej wersji tej potrawy pieczoną lub gotowaną golonkę można podać z purée z grochu. Ugotuj na miękko pół kg łuskanego grochu. Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na tłuszczu. Smaż ją do chwili, aż będzie rumiana i pachnąca. Groch zmiksuj, dodaj cebulę, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, a danie będzie smaczniejsze.

Przepis przyslała Elżbieta Nowak z Wrocławia

Moja kuchnia jest pyszna i zróżnicowana

Uwielbiam gotować, chociaż mam mało czasu – mówi pani Elżbieta.

Razem z mężem Tomaszem prowadzą działalność gospodarczą, która wymaga częstych wyjazdów. Czasu na prowadzenie domu i przygotowywanie posiłków pozostaje więc niewiele. – Muszę sobie radzić. Jestem przecież jedna i dbam aż o 4 panów – śmieje się pani domu.

Bo oprócz synów, 16-letniego Arkadiusza i 18-letniego Patryka, w domu mieszka tata pani Elżbiety, Stanisław. Jest na emeryturze, więc razem z wnukami robi zakupy. Panom smakuje wszystko, co przygotuje pani domu. Na liście ich ulubionych potraw są kotlety schabowe, drobiowe i pieczone golonki. Ale też z wielką przyjemnością zajadają się naleśnikami, pierożkami i domową pizzą. Wszyscy dbają o linię (Arek trenuje sztuki walki), więc pani Elżbieta stara się, aby potrawy były lekkie i smaczne.

Bella Relaks
Więcej na temat:golonka | danie | przepis | wroc

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag żeberek, sól, pieprz, olej, 1 cebula, 80 dag ziemniaków, 2 łyżki masła, 4 łyżki śmietany, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżeczka suszonych płatków chili, po 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.